Startsida
Produkter
Tjänster
Kontakt
SØK
Stäng den här sökrutan.
Sök

Startsida för MEDINFO

Bränder inom vården, en utmaning

Bränder inom vården är ett stort problem

Den 26 januari 2018 kl. 02:00 upptäcktes en brand på ett vårdboende i Tibro. Det som startade nära huvudentrén utvecklades snabbt till en omfattande brand. För personalen är bränder inom vården är ett mardrömsscenario. Särskilt när patienter har svårt att, på egen hand, evakuera.

Tack vare en snabb insats av nattpersonalen kunde de boende räddas med hjälp av evakueringsmadrasser och andfra hjälpmedel, vilket räddade fem personer från de lägenheter som låg närmast elden.

På grund av den kraftiga rökutvecklingen kunde personalen inte själva släcka branden. Fyra personer drabbades av rökskador och vårdades på plats av ambulanspersonal, varav tre behövde sjukhusvård. En av de drabbade var boende, medan två tillhörde personalen som deltog i evakueringen.

Brandrisk och säkerhet på vårdboenden

Branden kunde begränsas till den byggnad där den startade, men den kraftiga röken skadade stora delar av fastigheten. Senare konstaterades det att branden var anlagd. Det är en påminnelse om vikten av förebyggande åtgärder för att minska risken för bränder i vårdmiljöer.

Den vanligaste orsaken till bränder inom vården i Sverige är att de är anlagda. Detta gäller särskilt inom kriminalvård och psykiatri. Därför är det viktigt att välja brandklassade madrasser och textilier för att minimera risken för bränder. Genom att investera i brandsäkra produkter kan både patienter och personal skyddas bättre.

Effektiv evakuering: Så förbereder sig vården på bränder

När bränder inom vården uppstår är evakuering en av de mest stressfyllda situationer som vårdpersonal kan ställas inför. Det är avgörande att vara förberedd, då varje minut räknas när det gäller att rädda liv. Forskning visar att räddningstjänsten vanligtvis kan nå fram till en olycksplats inom 10 till 15 minuter, men under de första minuterna är det upp till vårdpersonalen att påbörja evakuering och minska skadans omfattning.

För att underlätta evakuering vid en bränder inom vården är det viktigt att vårdboenden och sjukhus använder sig av specialdesignade madrasser med evakueringsfunktion eller så kallade räddningslakan. Dessa hjälpmedel gör det möjligt för en enda person att evakuera en patient snabbt och säkert, även under svåra förhållanden. Evakueringsmadrasser är utrustade med kraftiga handtag som gör det möjligt att dra madrassen, med patienten fastspänd ovanpå, genom korridorer och nerför trappor.

Att ha rätt utrustning på plats är avgörande. Utan evakueringsmadrasser kan det krävas upp till fyra personer för att flytta en patient, särskilt genom trånga korridorer och trappor. Med rätt hjälpmedel kan evakuering ske snabbare och med färre personalresurser, vilket är avgörande vid en akut nödsituation.

Brandskydd genom rätt utrustning och förberedelser

Bränder inom vården är en allvarlig risk som kräver noggranna förberedelser och rätt utrustning. Genom att investera i brandklassade madrasser och textilier samt evakueringsmadrasser eller räddningslakan kan vården minska risken för katastrofala konsekvenser. Att vara förberedd och ha rätt hjälpmedel på plats kan göra skillnaden mellan liv och död vid en brand.

Brandfaran i siffror

Svensk statistik
2023 rapporterades 1031 bränder och brandtillbud på  svenska sjukhus och andra former av boende och vård samt inom kriminalvården. Det motsvarar närmare tre utryckningar per dag.

Statistik från USA
Under åren 2014 till 2016 rapporterades det årligen ungefär 5 800 bränder på medicinska anläggningar i USA.

Relaterade inlägg

sv_SESvenska